Pretraga Sajta

image image image image image

Izjava ALDA-e i LDA

Vladavina prava, demokracija i koraci prema integraciji u EU - građani Bosne i Hercegovine zaslužuju jaču predanost svojih političkih vođa

Izjava ALDA-e i Agencija lokalne demokracije

Agencije lokalne demokracije (LDA) i ALDA prate najnoviji razvoj događaja u Bosni i Hercegovini u svjetlu nedavno usvojene Rezolucije o BiH od strane Vijeća Europe.

***

Rezolucija o Bosni i Hercegovini uvojena u zadnjem sazivu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe pozdravlja određeni napredak - ali i skreće pažnju na ključne probleme oko izbornog zakona zemlje, nedostatak lokalnih izbora u gradu Mostaru i ratne zločine.
Vijeće Europe izražava svoju veliku zabrinutost zbog nedostatka rezultata u vezi s provedbom Strategije za procesuiranje ratnih zločina i dovršenjem procesa pronalaženja nestalih osoba u BiH.

Ovom Rezolucijom, politički predstavnici u BiH pozvani su da usvoje novi Izborni zakon najkasnije šest mjeseci prije općih izbora 2018. godine. Za Skupštinu je vrlo problematično da vlasti ne mogu skupiti političku volju za okončanje situacije u kojoj su građani Mostara više od osam godina spriječeni da ostvare pravo na izbor svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

Postoji zabrinutost zbog sve većeg nepoštivanja vladavine zakona u BiH, kao žaljenje kada je riječ o odlukama RS-a da ne provede odluku Suda BiH u vezi s prijavom vojnih asistenata, ali i zbog odluke da se održi referendum na Dan RS-a, usprkos presudi Ustavnog suda.

Jedan od zahtjeva u Rezoluciji je i uspostava Vrhovnog suda na državnoj razini ili Žalbenog suda unutar Suda BiH, kao i novog zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (HJPC).

LDA-ovi i ALDA izrazito pozdravljaju stalne napore i uključenost Europske unije u donošenje bh. pitanja u središte pozornosti i pozdravljamo nedavni izbor Dunja Mijatović na mjesto Povjerenika za ljudska prava u Vijeću Europe kao vrlo pozitivan poticaj za BiH i njene građane.LDA-ovi i ALDA pozivaju sve političke vođe i predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave konstruktivno uključivanje u provedbu potrebnih reformi i da u potpunosti nastave svoj napredak ka integracijama u EU.

Na OVOM LINKU donosimo izvornu Izjavu

 

 

Aktualni Projekti

CENTAR ZA ARHITEKTURU UMJETNOST I DIJALOG

Centar ADA predstavlja neovisnu platformu na kojoj građani mogu konzumirati grad kao kulturni izričaj...


REGIONALNA PLATFORMA MLADIH BALKANA

Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana za jačanje uloge mladih u društvu...


Urbana Re-Generacija - URGENT

Podsticanje aktivnog građanstva i ko-kreiranja politika i usluga u lokalnim društvima...


INCOME PROGRAM

INnovating COworking Methods through Exchange (Inovativne metode poslovne suradnje putem razmjene)...


VOLS EUROPE. Volunteer Management in Europe’s Youth sector

Volontiranje među mladima i organizacijama koje se bave pitanjima mladih...


WOMEN’S COMMUNICATION FOR SOLIDARITY/WOMCOM

povećanje kapaciteta i postizanje napretka mladih žena na ruralnim područjima Zapadnog Balkana...


PROJEKT BALKAN KALEIDOSCOPE

cilj projekta je promovirati mladim ljudima dublje razumijevanje zajedničke europske povjesti...


YOUTH ADVOCATE

pomoći jačanju kapaciteta za sudjelovanje u procesu donošenja politika za službenike za mlade na Balkanu i u Turskoj...


Naši Partneri

LDA Izdvojeno