Pretraga Sajta

image image

Stopama Alberta Londresa

Putujući seminar za mlade novinare "Stopama Alberta Londresa" (05. - 24.08. 2012.)

Francusko-balkanska mreža organizira putujući seminar "Stopama Alberta Londresa", sa namjerom da promovira novinarsko izvještavanje među neprivilegovanim mladima iz Francuske i zemalja Balkana. Ovaj projekt je organiziran u okviru multilateralnog decentraliziranog programa suradnje za dobro upravljanje u jugoistočnoj Europi, a podržan je od strane francuskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Vodeći partneri su regija Pays Vichy Auvergne i Asocijacija agencija lokalne demokracije (ALDA).

Ostali partneri koji su ukljuceni u ovaj projekat su: Regionalno vijeće Auvergne, Regionalno vijeće Donja Normandija, Maison de l'Europe u Caen, Općinsko vijeće Hautes Alpes, CRET Hautes Alpes, Grad Dijon, Grad Saint-Denis, te partneri domaćini iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Rumunije, kao i Agencije lokalni demokratije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, te ALDA ured u Francuskoj i Makedoniji.

Učesnici projekta i njegovi direktni korisnici su mladi/novinari dobi od 18 do 30 godina starosti, koji su odabrani i imaju priliku da putuju Balkanom 18 dana (od Subotice preko Osijeka, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Nikšića, Skadra, Skoplja, Niša i Beograda, natrag do Subotice), te naprave novinarsku priču o aktualnim temama i trenutnom političkom, socijalnom, ekonomskom, ekoloskom stanju na Balkanu koristeći različite novinarske alate, sve to sa refleksijom na sadašnje stanje u Evropi.


Osnovni cilj ovog projekta jeste da oživi iskustvo Alberta Londresa, rođenog u Vichy (1884-1932), začetnika modernog žurnalizma i izvještavanja, stečenog tokom njegovih mnogobrojnih putovanja Balkanom početkom 20. stoljeća. Njegova priča ima za cilj da stimulira "ukus" avanture, znatiželje i otvorenosti ka drugim kulturama među mladima koji imaju talenat reportera, ali koji nemaju priliku da putuju u podijele svoje reportersko znanje.

Program podržava vrijednosti mira i interkulturalnog dijaloga i promovira Europsku integraciju svih zemalja jugo-istočne Evrope tako što omogućava susrete predstavnika lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva iz Francuske i sa područja Balkana, te razmjenu zajedničkih ideja i projekata.

Molimo vas da pogledate neke od linkova koji se odnose na ovaj projekt:

http://www.facebook.com/pages/On-Albert-Londres-footsteps/139556352851327

https://twitter.com/AlbertLondres3

http://on-albert-londres-footsteps.tumblr.com/

Aktualni Projekti

CENTAR ZA ARHITEKTURU UMJETNOST I DIJALOG

Centar ADA predstavlja neovisnu platformu na kojoj građani mogu konzumirati grad kao kulturni izričaj...


REGIONALNA PLATFORMA MLADIH BALKANA

Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana za jačanje uloge mladih u društvu...


Urbana Re-Generacija - URGENT

Podsticanje aktivnog građanstva i ko-kreiranja politika i usluga u lokalnim društvima...


INCOME PROGRAM

INnovating COworking Methods through Exchange (Inovativne metode poslovne suradnje putem razmjene)...


CARAVAN NEXT. Feed the Future: Art moving cities

Osnaživanje svake zajednice, dugotrajna društvena i kulturna transformacija...


WOMEN’S COMMUNICATION FOR SOLIDARITY/WOMCOM

povećanje kapaciteta i postizanje napretka mladih žena na ruralnim područjima Zapadnog Balkana...


PROJEKT BALKAN KALEIDOSCOPE

cilj projekta je promovirati mladim ljudima dublje razumijevanje zajedničke europske povjesti...


Naši Partneri


Regione Puglia


Grad Mostar

LDA Izdvojeno