Pretraga Sajta

image image image image image

Ostale aktivnosti u 2009

Ostale aktivnosti LDA Mostar

Ostale aktivnosti LDA Mostar u 2009

 

Podrška projektu učenika iz Švedske
U periodu od 02.-15. ožujka 2009. LDA Mostar je ugostila dvoje učenika srednje škole iz švedskog grada Uppsala. Učenici su u sklopu školskog programa za implementaciju svog projekta upoznavanja sa stranim kulturama, odabrali LDA Mostar, gdje im je omogućeno prisustvovanje treninzima u organizaciji LDA Mostar, ostvarenje suradnju sa mladima UWC-a Mostar, te vlastita realizacija radionice za svoje vršnjake iz Mostara. Ova aktivnost je bila sukladna nastojanju LDA Mostar da svojim radom pruži potporu mladima. Ovo je također bila prilika mladima iz Mostara upoznati se sa svojim vršnjacima iz Švedskete razmijeniti svoja iskustva i interesiranja.

Studijska posjeta mladih iz Trenta (Italija)
23 - 24. travanja 2009. učenici jednog razreda srednje škole iz Trenta (Italija) u sklopu svoje studijske posjete BiH posjetili su Mostar u organizaciji Asocijacija Viaggiare di Balcani. LDA Mostar je ovom prilikom za studente iz Italije organizirala sastanak s mladima iz Mostara, te turističku posjetu našem gradu.
Ovo je bio još jedan u nizu nastojanja naše Agencije da uspostavi kontakte među mladima naše zemlje i mladima drugih zemalja, s ciljem promocije naše zemlje u svijetu, ali i približavanja kultura drugih naroda našim mladim ljudima, te širenje vidika i utjecaja na pozitivne promjene njihovih stavova.

Europski dan susjeda / komšija
Agencija lokalne demokratije Mostar, u suradnji s Gradom Mostarom i Gradskim vijećem Grada Mostara organizirala je obilježavanje “Europskog dana susjeda/komšija” 26. Svibnja 2009. Mostar je prvi grad u BiH koji je postao član “Europske federacije lokalne solidarnosti”, koja koordinira ceremonijama obilježavanja “Europskog dana susjeda/komšija” u 29 zemalja, u više od 1000 gradova, i s preko 8 milijuna sudionika.
Grad Mostar je 2009. godine organizirano obilježio ovaj dan u dvije gradske Mjesne zajednice Brankovac i Pothum, uz nazočnost gradskih vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća, uposlenika Gradske uprave Grada Mostara i Gradonačelnika, stranih konzulata, EU Info centra, organizacija civilnog društva, škola, te stanovnika ovih mjesnih zajednica. Uz dobrovoljne priloge lokalnih privrednika i ugostiteljskih radnji, ovo je bila prilika za građane da se druže, te u neformalnom razgovoru uspostave kontakt sa svojim političkim predstavnicima. Cilj je također bio predstaviti Europu kao jedno veliko susjedstvo i Europsku uniju približiti našim građanima, a sve u cilju lakše integracije BiH u EU. „Europska federacija lokalne solidarnosti“, sa sjedištem u Parizu, kao koordinator ove aktivnosti obilježavanja dana susjeda/ komšija u cijelom svijetu, objavila je izvještaj iz Mostara, te fotografije i video zapise s ovoga događaja (http://www. european-neighbours-day.com). Pored toga što je ovo jednavažna međunarodna promocija za Grad Mostar, organizacija obilježavanja Dana susjeda/komšija u Mostaru, proglašena je i najboljom praksom za 2009. godinu.

Generalna skupština ALDA
26. - 27. svibnja 2009. u Briselu (Belgija) održana je Generalna skupština Asocijacije agencija lokalne demokratije (ALDA), gdje je uz sudjelovanje svih delegata LDA, te partnera ALDA-e obilježena i 10-a godišnjica rada ALDA-e.

Program treninga »Uvođenja sustava osiguranja kvaliteta za NVO-e«
U sklopu realizacije programa Centra za promociju civilnog društva “Održivi razvoj neprofitnog sektora u BiH II”, koji financira USAID, u periodu od lipnja do prosinca 2009. godine, realizirana je serija treninga za uvođenje sustava osiguranja kvaliteta za NVO-e u BiH, uz stručnu podršku SIQ (Slovenian Institute of Quality and Metrology) iz Slovenije. Dva predstavnika Agencije lokalne demokratije Mostar pohađali su osmodnevni trening u navedenom periodu i stekla certifikat internih kontrolora za uvođenje sustava osiguranja kvaliteta. LDA Mostar ovim nastoji ojačati svoje kapacitete i opravdati povjerenje ukazano od strane zajednice u kojoj realizira sve svoje aktivnosti.

Mreža regionalnih resursnih centara u BiH
08. rujna 2009. godine održan je prvi koordinacijski sastanak 7 NVO-a, članica mreže Regionalnih resursnih centara (RRC) u BiH. Na sastanku su dane osnovne informacije o svakoj organizaciji članici mreže, te su dogovorene prve aktivnosti vezane za istraživanje potreba NVO-a u BiH, kako bi se usluge RRC-a za ostale NVO-e u BiH fokusirale na njihove stvarne potrebe. Također su dane okvirne smjernice za izradu strategije razvitka RRC mreže.

Program Francusko/Balkanske multilateralne decentralizirane suradnje dobre uprave u Jugoistočnoj Europi
24. rujna 2009. u Sarajevu je održana je početna konferencija Programa Francusko/Balkanske multilateralne decentralizirane suradnje na polju dobre uprave u Jugoistočnoj Europi. Konferencija je organizirana u suradnji ALDA-e i Francuskog ministarstva vanjskih poslova te francuske Regije Auvergne. LDA Mostar je zajedno s predstavnicima ostalih LDA iz BiH prisustvovala konferenciji kao aktivni član Asocijacije ALDA, gdje su naše agencije imale priliku predstaviti svoj rad i iskustva iz oblasti decentralizirane suradnje.

Mreža “Humanity in Action” u BiH
23. listopada 2009. Veleposlanstvo Kraljevine Danske u BiH organiziralo je večeru povodom obilježavanja godišnjice mreže “Humanity in Action (HiA)”. HiA je međunarodna mreža osnovana s ciljem njegovanja vrijednosti ljudskog dostojanstva i moralne odgovornosti vezane za zaštitu prava manjina nove mlade generaciji socijalnih, kulturnih i političkih lidera. U sklopu svoga programa HiA mreža organizira studijske posjete mladih u zemlje članice ove mreže. LDA Mostar je, pored manjeg broja ostalih predstavnika organizacija civilnog društva, ali i uvaženih domaćih i stranih državnih dužnosnika, pozvana prisustvovati ovom događaju, s ciljem uspostave suradnje sa HiA mrežom i davanja potpore aktivnostima projekata usmjerenih ka osnaživanju mladih.

Promocija zakona o zabrani diskriminacije
27. listopada 2009. predstavnica LDA Mostar je na poziv OESS-a sudjelovala u jednoj od četiri radio emisije organizirane u BiH s ciljem promidžbe novousvojenog Zakona o zabrani diskriminacije. Pored pravnika OESS-a, koji je aktivno bio uključen u proces usvajanja ovoga Zakona, te Ombudsmana BiH, predstavnica LDA Mostar je imala priliku predstaviti aktivnosti agencije koje su vezane za određene vidove suprotstavljanja diskriminaciji, ali i govoriti o mogućnostima organizacija civilnog društva, kako u Mostaru tako i širom BiH, da svojim aktivnostima daju svoj prilogpromidžbi ovoga Zakona na državnom nivou.

Sajam mladih u Berlinu
02 - 05. studenog 2009. referentica za mlade Agencije lokalne demokratije Mostar, prisustvovala je Sajmu mladih u Berlinu, organiziranom u francusko – njemačkom partnerstvu od strane ureda Franco-Allemand pour la Jeunesse Innovation and Deutsch-Französisches Jugendwerk Zukunftswerkstatt. Sajam je imao za cilj jačanja kapaciteta mladih kroz različite aktivnosti, razmjene dobrih praksi, znanja, iskustava, sposobnosti, kroz kulturna i povijesna iskustva različitih zemalja, poboljšavanjem dijaloga i mira.

Politička škola Vijeća Europe
03 – 06. studenog 2009. u Budvi (RCG) održan je prvi u nizu seminara pod nazivom “Izgradnja kapaciteta i dobre prakse u lokalnim upravama”. LDA Mostar je voditelju Odjela za organizaciju, pravne poslove i opću upravu Grada Mostara omogućila sudjelovanje na ovom trodnevnom seminaru koji je održan u organizaciji Političke škole Vijeća Europe – Škole lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu”.

Evaluacijski sastanak Agencija lokalne demokratije
09 - 10. studenog 2009. u Sisku (Hrvatska) održan je evaluacijski sastanak za gradove domaćine Agencija lokalne demokratije i sve LDA. Cilj sastanka je bio procijeniti dosadašnji rad agencija te njihovu suradnju sa gradovima partnerima kao institucijama ali i sa građanima. Na sastanku su predložene aktivnosti usmjerene ka daljem razvoju agencija i njihovoj suradnji sa gradovima domaćinima. Grad Mostar je na ovom sastanku pored predstavnika LDA Mostar predstavljala Stručna savjetnica za međunarodne odnose Grada Mostara.

Aktualni Projekti

CENTAR ZA ARHITEKTURU UMJETNOST I DIJALOG

Centar ADA predstavlja neovisnu platformu na kojoj građani mogu konzumirati grad kao kulturni izričaj...


REGIONALNA PLATFORMA MLADIH BALKANA

Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana za jačanje uloge mladih u društvu...


Urbana Re-Generacija - URGENT

Podsticanje aktivnog građanstva i ko-kreiranja politika i usluga u lokalnim društvima...


INCOME PROGRAM

INnovating COworking Methods through Exchange (Inovativne metode poslovne suradnje putem razmjene)...


VOLS EUROPE. Volunteer Management in Europe’s Youth sector

Volontiranje među mladima i organizacijama koje se bave pitanjima mladih...


WOMEN’S COMMUNICATION FOR SOLIDARITY/WOMCOM

povećanje kapaciteta i postizanje napretka mladih žena na ruralnim područjima Zapadnog Balkana...


PROJEKT BALKAN KALEIDOSCOPE

cilj projekta je promovirati mladim ljudima dublje razumijevanje zajedničke europske povjesti...


YOUTH ADVOCATE

pomoći jačanju kapaciteta za sudjelovanje u procesu donošenja politika za službenike za mlade na Balkanu i u Turskoj...


Naši Partneri

 

LDA Izdvojeno